Trygghet på nätet – del 1

Trygghet på nätet! Framtiden ligger i att vi gör detta tillsammans. I gemenskap och samhörighet med varandra.

Det finns alltid en framtid för ondska

Friedrich Nietzsche

källa : Så talade Zarathustra

Vad är trygghet? Enligt google: Lugn till sinnes ifråga om faror, ej fruktade eller orolig, skyddad från fara.

Skolan gör ett fantastiskt arbete med att samtala och bjuda in föreläsare om ämnet säkerhet på internet. Jag tycker detta är genuint och främjade, men det är något som saknas. Denna saknad är något som får mig exalterad men även till en känsla av vemod. Det är som ett myggbett som jag inte når, som kliar så innerligt. Jag vill verkligen göra något åt detta, på riktigt.      

Dagens arbete med barn och ungdomar om internet är som att gå på riskettan och risktvåan. När dem ska lära sig köra bilen så går de ut för att köra bil helt själva, där trafikledaren sitter kvar på kontoret. Det är precis som när barnen ska lära sig förhållningssätt på nätet, skolan släpper det till föräldrarna och föräldrar är för långt bort i deras kunskap om vad som händer på nätet.   

Vi vuxna är experter på att prata om barn och deras utsatthet på nätet. Om domar om övergrepp, grooming och sexuellt utnyttjande av barn. Vi är också experter på att prata HUR barn beter sig på nätet. Lika mycket domar om övergrepp så har vi forskning på att barn använder datorn och lever i sina mobiler. Forskningen om hur de kränker varandra på sociala medier, hur de hänger ut varandra, hur de kan begå brott och i samma sekund livesända kränkningen på snapchat. Det är som flugornas herre på sociala medier, det är alltid något som trendar och det är alltid någon man aldrig ska följa. 

Mobbning är inte längre bara i skolan, det följer med hela vägen hem. Förföljelsen följer med in i barnets rum, in i ensamheten och utsatthetens makt lever fritt med ditt barn. Utanförskapets kil klyver långsamt ned med hjälp av en liten manick som kallas mobil, här skapas den splittring från samhället och hemmasittande blir ett faktum. Det är inte bara skolan eller ett föräldraproblem, detta är ett samhällsproblem för det finns alltid plats för ondska. För många är mobilen en tillgång och en plats för möjligheter, detta är bara ena sidan av myntet.

Vad är trygghet på nätet?

Filosofin med den digitala fritidsgården är just detta, trygghet. Tänk er vilket barn som helst, och att detta barn kan logga in på en digital fritidsgård. Precis som en riktig fritidsgård, där finns den där ledaren som undrar hur du mår. Som frågar vad du vill göra? Som erbjuder dig olika aktiviteter och möjligheter, men som framförallt är intresserad av hur ungdomen mår. Det finns även stunder när ungdomar inte vill dela med sig, och då vara tydlig med att de är okej. Men ändrar ni er, så finns jag här. Detta arbete är viktigt i dagens samhälle, då vi blir mer och mer digitala. 

Jag får alltid höra att det digitala behovet blev tydligt under corona. Detta tycker jag är fel. Det finns människor som inte sett behovet för att de inte befunnit sig i det tidigare. De som umgåtts digitalt gjorde det redan innan coronan slog till, det var redan en värld som funnits och redan har sitt egna liv. Det var dock ett bevis på den digitala gapets existens, där vuxenvärlden inte förstått verkligheten.

Helt plötsligt, vuxenvärlden kommer till undsättning. Jobba hemifrån, vi kan ta digitala möten och slippa betala dyra kontorshyror. Detta kom som en nyhet, ett uppvaknande. Här sveper den vuxna världen förbi den digitala arenan utan att stanna och reflektera. Snälla politiker, stanna och titta ned i den värld som omsluter varje barn och ungdom idag. Kulturen är inte som den var när ni växte upp, då ni ville bli nästa Zlatan eller Jordan. Dagens kids vill bli proffs på Fortnite eller en stor Youtuber med tusentals följare, något man ville bli redan innan corona.

Digitech-Filosofi
Trygghet på nätet - del 1 2

Tryggheten är att finna sig i en situation och känna sig till ro, detta kan göras med trygga vuxna online. En plats där vi möter dagens kultur och finner oss i sokratiska samtal, vi måste bygga broar i den digitala världen. Gör de tillsammans med barnen i Minecraft, gör det med ungdomar i Eco. I dessa spel går det att utveckla stunder där ledarna diskuterar demokratiska frågor och leder ungdomar i deras intressen. De måste vara de perfekta tillfället att jobba med förhållningssätt på nätet och att få alla att känna tillhörighet och trygghet. 

För vad är trygghet för en person? Upplevelsen fri från oro, ett sammanhang där varje individ ges möjlighet till självutveckling efter sin bästa förmåga. Där människor kan känna sig välkomna och säkra. 

Det finns ingen snabb fix, utan det här måste bli en större rörelse, här måste vi jobba för gemenskap tillsammans. När den första generationen av digitala besökare blir ledare och deras ledarskap tar effekt, här kan vi se en skillnad i samhället. Där dagens besökare blir ledare och vaggar in besökare till en trygg plats på nätet. Men vi måste börja någonstans, detta arbete finner vi ingenstans i samhället idag. Nu är internet vilda västern, där människor gör vad de vill utan konsekvenser. 

Helt utan konsekvenser är det ju inte, Polisen gör också ett arbete för att nå människor som groomar barn och ungdomar, skolan gör sitt arbete att snacka internet. Vill ni se en skillnad på ett samhällsproblem, så vet ni vart ni kan vända er. Hör av er till mig eller min kollega Jimi, så gör vi detta tillsammans mot en tryggare framtid på nätet.

Del 1 av trygghet på nätet

Det här var min första berättelse om trygghet på nätet! Inom kort så kommer jag att publicera del 2 om trygghet på nätet, där vi kommer gå in djupare om just trygghet och trygghet på nätet. Hoppas vi syns då!

Alexander Nielsen

Digitala Fritidsgården

#trygghetpånätet