Äntligen är det fredag!

Tänk er en vanlig fredag på jobbet, hela veckan har varit tuff och äntligen ska det bli helg. De senaste dagarna har varit långa och dom sista sekunderna på arbetsveckan närmar sig äntligen sitt slut. Tiden tickar ned och från ingenstans kommer en av dina kollegor fram till dig.

Tjena!, nu är det snart aw… är du taggad?

Första tanken som slår dig, var det idag?!

Det visar sig även att aw’n ska firas på kontoret och fikat blev en nödlösning med en limpa, lite smör och en skiva ost. Det känns lite som att tiden står still! Jag har börjat funderat över vad gör jag här kvar på kontoret efter en lång arbetsvecka för att fira aw? Istället kunde du haft massor av kul hemma med dina vänner och familj.

Från en blixt från klar himmel så kommer en notis på Instagram, de frågar om du är på väg hem? På det stora hela så känner du att de som skulle bli så roligt börjar kännas mer och mer som en förlängd arbetsdag, för där står ni och diskuterar arbetet och gör uppgifter som relaterar till nästa veckas kundmöte. Saker som du känner att du helst skulle vilja slippa och tänka på nu och istället få en riktig god helg samtidigt som du inte vill svika dina arbetskamrater. 

Jag kan tänkta mig att många av er kan känna igen sig i liknande situationer. Låt oss istället ta in det i ett helt annat perspektiv, tänk in er i era barns perspektiv, tänk dig in hur dom skulle ha det i en liknande situation.

En helt vanlig fredag på skolan, hela veckan har varit tuff och äntligen ska det bli helg. Veckan har varit kämpig, skolarbete, läxor och jag känner att jag orkar inte mer! Tiden tickar ned, och från ingenstans kommer din lärare fram till dig och säger:

Tja! Du kommer behöva följa med mig till fritids idag. Tydligen så kunde inte dina föräldrar hämta dig tidigt idag så du får istället följa med mig.

Första tanken som slår barnen kan vara, typiskt… Varför just idag? Det är bara jag och tre yngre barn kvar nästan varje gång, fritids är ju dötrist, alla kompisar har redan gått hem och jag blir nu tvungen att stanna kvar här.  

Som vanligt är barnens fritids i skolan begränsade. Mellisdags och det blir bröd, smör och en skiva ost. Tiden står i princip helt still! Barnets önskar att de var ett år äldre så att de kunde få gå hem själv, har antingen aldrig vara så stor som denna dag. Lekar, fia med knuff, pussel, pyssel och pilkastning på en nyinköpt piltavla är de möjligheterna som ges, spela fotboll eller gunga blir tråkigt då alla mina kompisar redan är hemma.

antligen-ar-det-fredag
Äntligen är det fredag! 2

Idag vet vi att det finns 380 tusen barn i åldrarna 10-12 år i Sverige. Av dessa så går ungefär 72 tusen på fritidshem eller klubbverksamhet, det är totalt 19,1%. 

Delar vi upp dessa i deras ålderskategorier så ser det ut så här.

35% av dom är 10-åringar som är inskrivna.

16% av dom är 11-åringar som är inskrivna.

7% av dom är 12-åringar som är inskrivna.

Vad säger forskningen om de resterande 80% barn som inte närvarar? Det vet vi faktiskt inte! Det finns ingen forskning ännu som visar på detta!

Det tragiska med dessa siffror är att de är framtagna från en forskningsrapport som gjordes år 2009-2010. Det är också den senaste forskningen som visar på vad denna målgrupp gör efter skolan. Fråga dig själv, vad tror du att siffrorna visar? En ökning eller en minskning?

Jag har en övertygelse! Att dagens barn och ungdomar är digitala. Det förstärks även av forskning då den visar att 99% av barnen har en mobiltelefon. Vi vuxna ser det här som ett problem, trots att det vi som köpt en mobil som hamnat i våra barns händer. 4 av 10 föräldrar påstår sig ha bra koll på vad sina barn gör på nätet, vad menas med detta?

Har dom koll på vilka dom pratar med eller vad som faktiskt skrivs eller sägs till varandra på internet? Eller har dem koll på hur mycket skärmtid som faktiskt förbrukas? Oavsett vad och hur vi vårdnadshavare följer upp detta, så behöver samhället lyfta frågan om trygghet på nätet. Det finns väldigt mycket att lyfta upp som t.ex. näthat, grooming och mobbing.   

Vi på Digitech Group vill möta upp dessa frågor och erbjuda en trygg plats för både barn och ungdomar på nätet. Denna digitala fritidsgård kan även vara ett digitalt fritidshem, här kan vi erbjuda möjligheter och främst en trygghet. Verksamheten i sig måste grunda sig i barnens intressen och rättigheter, precis som barnkonventionen påpekar.

/Alexander Nielsen
Digitala fritidsgården